Головний пластун Рівненщини Олександр ДЕНИСЮК: для мене Пласт є орієнтиром, до чого мені слід прагнути

Українські скаути – пластуни на Рівненщині кожні два роки обирають з-поміж себе голову. На відміну від інших організацій, вони регулярно змінюють керівні органи, вважаючи що головна умова ефективності структури – те, що вона не має залежати виключно від голови.

Нещодавно рівненські пластуни провели свій з’їзд, на якому провели планову зміну керівництва. Новим головою обласної організації Пласту став Олександр Денисюк. Про те, як Олександр прийшов у Пласт, як він виховує юнаків та які зміни він проводитиме – у нашому сьогоднішньому інтерв’ю.

Для мене Пласт з його традиціями є потужною силою з якої кожен може черпати, а також поповнювати її

Сашко, розкажи для початку нашим читачам як ти прийшов до пластового руху?

Моє пластове життя розпочалося у 2008 році. Значною мірою цьому посприяв випадок. Я, тоді десятикласник, у своєму рідному селі Буща Здолбунівського району потрапив на екскурсію в музей Романа Шухевича. Напевне на тій екскурсії я був чи не наймолодшим. Саме під час цієї поїздки я познайомився з Юрієм Шадим, завдяки вчителю історії з мого села Миколі Ужвіну. З Юрієм ми досить швидко знайшли спільну мову і він запропонував мені організувати в школі гурток пластунів. На той час про Пласт я знав тільки якісь загальні речі ну і те, що Шухевич та Бандера були пластунами. Буквально через два місяці, ми з Юрком зідзвонилися та я з гуртом з мого села та пластунами із Здовбиці відправились на пластове Свято Весни. Напевне це був для мене один із найзахоплюючих спогадів, оскільки саме тоді я познайомився із великою кількістю «справжніх» пластунів і відчув, що можу стати частиною, чогось більшого, чогось важливого.

Як тільки мені виповнилось 18 років, я досить оперативно виконав всі вимоги для того, щоб стати дійсним членом Пласту і фактично одразу долучився до створення більшого осередку – Станиці Здолбунів.

Пластуни Олександр Денисюк та Ігор Олексюк

Пластуни Олександр Денисюк та Ігор Олексюк

Чим став для тебе Пласт?

Для мене Пласт з його традиціями є потужною силою з якої кожен може черпати, а також поповнювати її. Пласт є простором для можливостей, тут може реалізувати себе кожен від десятилітнього до столітнього. Крім того, ця організація, особисто для мене є моральним орієнтиром, ознакою того, що мені є ще до чого мені слід прагнути, є куди рости. І звісно Пласт із своєю історією дає хороші уроки того, що тільки свідомі громадяни можуть захистити свою державу.

Джерело: Горинь