6 травня пластуни вшановують Святого Юрія – Опікуна Пласту.

Пластуни прийняли св. Юрія як свого патрона. На його життя дивимося, як на геройську леґенду, з якої кожний пластун повинен брати собі приклад. Так, як святий Юрій, мусимо бути готові принести себе в жертву при виконуванні Доброго Діла, служити так, як він, зректися в потребі вигідного і приємного життя та чинити лише те, що є справедливе й чесне, не зважаючи на обставини та існуючі звичаї.

На прапорі куреня “Целібат Мурлик” зображені Святі Георгій (Юрій), Дмитрій, Федір Тирон та Федір Стратилат, що вшановувались християнством як святі мученики, з кінця ІХ-Х ст.вони стають патронами полководців, імператорів і воїнів.

Прапор куреня ЦМ (УСП)

Прапор куреня ЦМ (УСП)

Вони також зображуються у військових обладунках з мечем і списом в руках, часом верхи, символізуючи перемогу християнства над язичництвом, добра над злом. Поява цих зображень у таких геральдичних композиціях на фасадах храмів, ймовірно, мала захисний характер і відображала конкретну історичну реальність — усвідомлення наближення воєнної небезпеки. Культ святого Георгія-Юрія набув особливої популярності у ХІІ-ХІІІ ст. як патрон князів у їхніх ратних справах.