Іван Чмола

Сьогодні відзначаємо 119 років від дня народження одного із засновників Пласту, військового  та педагогічного діяча у Галичині, одного з основоположників стрілецького руху, старшини УСС, а згодом організатора і полковника СС у Києві, коменданта куреня, а потім коша Січових Стрільців – Івана Чмоли (вікі).

Проф. Іван Олександр Чмола народився 6 березня 1892 року в Солотвині, повіт Богородчани. Співзасновник Пласту та організатор пластових гуртків у Львові (1911), найвизначніший скаутмайстер Пласту у ділянці таборування, перший комендант та “душа” таборів на Соколі (1922-30), Курінний 1-го куреня УПС ім. С. Тисовського, лицар Пластового Хреста “За Значне Діло” та “Свастики Заслуги УПУ”, закатований органами НКВС.

Скавтмайстер І.Чмола з пластунами на Соколі

Кінець червня 1941 року. Дрогобицька тюрма. Іван Чмола вкотре за ґратами, йому 49 років. Скоро Івана -7 липня. Його іменини. Душа рветься за тюремні ґрати, лине в Горгани, на улюбленій Сокіл…

Не дожив Скавтмайстер до тих іменин. В катівні НКВД закінчився його славний життєвий шлях.

Але не скінчився шлях пожиттєвий. 7 липня 1991 року Божого, в 50-ту річницю загибелі Івана Чмоли, на його улюбленому Соколі постав перший новостворений в незалежній Україні курінь Його імені «Целібат Мурлики». І почалась відбудова Соколу.

ФІЛЬМ 10. ГАРТУЮЧИ ЮНАЦТВО
Автор сценарiю Георгій Давиденко; Режисер Георгій Давиденко; Оператор Анатолій Солопай
Історія створення молодіжних організацій “Сокіл”(1893р.), “Пласт”(1911р.). Спогади політичного діяча, учасника товариства “Пласт” Романа Івановича Крип’якевича.

пл.сен. Віталій Окуневський, ЦМ
ст.пл. Андрій Ребрик, ЦМ

фільмом поділився ст.пл. Тарас Зень, ЧоК