На думку ідеологів Пласту юнак повинен бути всебічно розвинутою особистістю. На сьогодні в Пласті це проявляється через спеціалізаційне пластування: морське, летунське, військове та інше. Однією зі спеціалізації, які поширена серед скаутів у світі, є “радіо скаутинг”.

Суть його полягає в тому, щоб крім “життя в природі”, самозарадності та лідерських здібностей юнацтво також вивчає основи радіоелектроніки та радіозв’язку. Підсумком такого скаутингу є проведення щорічного Радіо Джемборі (Jamboree On The Air). Радіо Джемборі – це щорічна світова акція, участь в якій можуть брати усі скаути. Метою є встановлення радіоконтакту з іншими скаутами по всьому світу завдяки аматорській радіо-передавальній станції. Під час радіоконтакту скаути обмінюються досвідом, ідеями, фото матеріалами. Вперше воно було проведено 1958 році.
Для того, щоб взяти участь, вам потрібно мати ліцензію на право користуванням аматорською радіостанцією. Такий дозвіл отримують після успішного складання екзамену в Українському державному центрі радіочастот та нагляду за зв’язком. Щоб отримати її потрібно мати спеціальні знання, що стосуються основ радіоелектроніки, поширення радіохвиль та інші. Тому людині, яка вперше знайомиться з цим хобі, скласти успішно іспит важко. Але є простіший спосіб виходу в ефір. Для цього потрібно дізнатись місце розташування колективної радіоаматорської станції. Колективна радіоаматорська станція – це гурток, в якому дітей навчають початкам радіозв’язку і дозволяють здійснити перші контакти під наглядом керівника, користуючись колективним позивним сигналом. Такі радіоклуби розташовані майже в кожному обласному центрі, а також в інших містах, де таке хобі є популярним. В цих клубах є всі необхідні технічні засоби. Тому просто необхідно дізнатись адресу розташування такого радіоклубу. Для цього зателефонуйте в обласну філію Українського державного центру радіочастот та нагляду за зв’язком і попросіть адресу колективної аматорської радіостанції у вашому місті або найближчу за розташуванням до вас. Телефони філій можна дізнатись тут.
Зустріньтесь з керівником радіостанції, розкажіть, що ви бажаєте, щоб пластуни взяли участь в Радіо Джемборі. Можна провести декілька сходин в приміщенні колективної радіостанції й попросити керівника розповісти й навчити правил встановлення радіозв’язку, основні скорочення, технічну складову. Керівник радіостанції допоможе вам взяти участь в такому Радіо Джемборі. Чергове Радіо Джемборі буде відбуватись 16-17 жовтня 2010 року.
З  списком радіочастот, які будуть використовуватись можна ознайомитись тут
Якщо ж ви не домовились з керівником радіостанції, або у вашій місцевості взагалі відсутня колективна радіостанція, але у вас є Інтернет, використовуючи WebSDR можете стати пасивним учасником Радіо Джемборі.
Для цього перейдіть на сторінку та налаштувавшись на відповідні радіочастоти ви матимете змогу слухати учасників Радіо Джемборі. Звісно, це не так цікаво і захоплююче, як активна участь, але це може бути вашими першими кроками знайомства з цим чудовим хобі.
На завершення бажаю вам чистого ефіру, відсутності QRM і всього найкращого, 73 щасти!
cт.пл.скоб Роман Коваль,
позивний UR3PHP