12 квітня 2018 р. у проекті “The Ukrainians” до чергової річниці з’явилося розлоге інтерв’ю пл.сен. Станіслава Андрійчука, ЦМ, під назвою «Найважливіше — розуміти, як і куди рухатись далі».

В інтерв’ю читайте про те, як друг Стас потрапив до Пласту і про Пласт у Донецьку, про проблеми Пласту та виклики сьогодонення, про взаємодію з громадським сектором, владою та суспільством.

Виділіть п’ять кроків, які допоможуть активістам перейти від ідеї до дії.

Перший крок — це ідея. Важливо розуміти, заради чого ви це робите. Кожен має для себе чесно відповісти на це запитання. Тобто уявити таку собі ідеальну картинку: якщо я зроблю певним чином, то буде ось так. На початку завжди переживатимеш кризу, проте саме ідея спонукає людину боротися.

Друге — це команда. Поруч мають бути однодумці. Ось був у нас один такий скажений, який займався «Пластом». Ми його питали: «Ну а що ти робиш?» Він відповідав, що ходить по школах і набирає дітей. Він попрацював три роки у супершвидкому темпі та емоційно вигорів. Після цього у тому місті немає організації. Можливо, завдання полягало у тому, щоб впродовж року знайти такого ж «скаженого», як ти сам? А за наступних півроку ще одного?

Третій — продумати план розвитку. Бо часто як буває: нам щось сподобалося — і ми це робимо. Витрачаємо енергію, розпорошуємо сили та ресурси і часто не замислюємося над тим, як саме ми реалізовуємо заплановане. Може, десь треба співпрацювати з іншими? Можливо, наші адміністративні проблеми можна вирішувати швидше? Важливо виставляти для себе певні цілі, а також показники, які демонструватимуть, наскільки реальними є наші плани і як ми до них рухаємося.

Четвертий крок — зрозуміти, як перезавантажувати самого себе. Вигорання — це нормально. Ось ми напланували купу всього, але багато чого так і не зробили. Або зробили наполовину. Тоді думаєш так: «Це, напевне, тому, що я погано працював. Тепер працюватиму ще більше!» Знову працюєш, знову щось не встигаєш і сам себе з’їдаєш таким чином. Треба просто заспокоїтися, сісти з командою та у спокої продумати, як працювати ефективніше. Щоб бачити результати, треба відволікатись і вміти бачити не лише операційні дії, а й загальну картину.

І п’ятий — залучати зовнішніх експертів. Важливо хоча б раз на півроку залучати досвідчених експертів. Найімовірніше, вони скажуть щось не надто приємне, але точно допоможуть. Ви зрозумієте, що робите не так.

Станіслав Андрійчук