У жовтні видавництво «Лілея НВ» та станиця Івано-Франківськ Пласту провели презентацію книги «Пласт – український скаутинг». Її автором є історик пл. сен. Олександр Сич.

Зустріч пройшла в актовому залі Католицької школи Святого Василія (приміщення монастиря сестер Василіянок). Місце для проведення презентації вибране не випадково, адже саме в ньому в 20-х роках минулого століття активно діяв дівочий Пласт у Станиславові.

Розповів про видання сам автор. Також до присутніх виступив Юрко Юзич, та директор видавництва «Лілея НВ» – Василь Іваночко.

Книга основана на історичних дослідженнях та архівних матеріалах. Утім її виклад доступний для кожного.

Один з відновників Пласту у Івано-Франківську Василь Іваночко пригадує, написати книгу про Пласт його друг Олександр Сич, так скаути звертаються між собою, запропонував понад 20 років тому. Жодної доступної літератури про цю молодіжну організацію тоді не було. В радянських архівах працювали підпільно. Пригадує, навіть до самвидаву вдавалися.

Щоправда, тоді новітня історія українського скаутингу закінчувалася довоєнним періодом. Усе, що друкували опісля, було у вигляді буклетів чи газетних статей. Вперше історія Пласту з-під пера автора вийшла 10 років тому.

До 100-річчя Пласту видання вирішили дещо відредагувати. З тоненької збірочки історія українського скаутингу “доросла” до достойної книги. Невідомі досі історичні факти та архівні світлини. Кілька розділів долали. Деякі з них – нові. Охопили розвиток Пласту на Буковині, Закарпатті, Волині та центральній Україні.

«Пласт – український скаутинг» не наукова праця. Це популярний нарис з історії Національної скаутської організації. Тираж видання 3 тисячі примірників.

Прес-служба станиці Івано-Франківськ
Фото Микола Мацюк